måndag 15 juni 2009

Viljan att vara

Den starka viljan att vara är en inbyggd princip. När vi säger att Gud gav oss en fri vilja var det förmodligen för att livet skulle fortsätta att existera. Vi gavs fri vilja som tvång. Den vilja vi har visar sig som viljan att överleva. Viljan att vara! Vad skulle annars hända. Vore livet inte viljestarkt skulle det upphöra. Vad lär vi oss av den fria viljan? Viljan att vara är vad jag kallar tvungenheten. Livets vilja att vara är kraften att vara. Viljan att vara visar sig överallt i naturen. Vad gör en hungrig varg? Vad gör en hungrig tiger. Vad gör en hungrig människa. Vi skulle kunna döda för att själva överleva. Viljan att vara är med andra ord inget val vi gör, det är skapat till oss för att vi ska överleva. För vad skulle hända om viljan att vara försvann. Då försvann också vi.

Denna princip är inbyggd i skapelsen. Vakna människor vet att använda denna vilja till medvetandehöjning. Vakna människor ser att denna princip verkar och lär sig att låta den verka. Skulle vi lägga sordin på viljan att vara våndas vi över att kraften inte räcker till. När vi våndas över att kraften inte räcker till förstår vi inte att fri vilja betyder oändlig kraft och liv. Den kraft vi lär oss att vara i är livskraften som är inbyggd i oss. Fri vilja handlar om att låta denna kraft vakna.

4 kommentarer:

 1. Väldigt intressant! Den fria viljan som tvungenheten ... :) Nä men jag är med! Absolut. Jag kallar tvungenheten för FUNGERANDET.

  Dom två sista meningarna tar sats och bär mig rakt in i det ordlösa. Vilken final!!

  SvaraRadera
 2. Ja!!!! Och att kanalisera kraften kreativt så att den får utlopp på ett utvecklande sätt för en själv och andra eller hur. Du lyckas alltid ge mig ett nytt perspektiv här på din blogg. Bugar och tackar!
  Glas midsommar,
  /Alexandra

  SvaraRadera
 3. Ja Björn, fungerandet fungerar också bra, eller hur!

  Viljan att vara, som princip. När vi förstår att viljan att vara inte är ett val utan en tvungenhet då förstår vi också att vi har ett val att låta denna tvungenhet eller vilja verka i oss. Ske din vilja. Med andra ord, ske min vilja. För viljan som vi talar om lär vara Guds vilja och vad är Guds vilja om inte vår vilja. Vår vilja åberopar verkligheten. Den verklighet som viljan mynnar ur.

  Ju mer jag vecklar ut i ena änden desto mer invecklat blir det i den andra. Verklighet för vem? Fungerandet, så är det bara! Det där man inte kan svara på för att det är så självklart. Hur många frågor har vi inte fått av våra barn som inte går att besvara därför att det handlar om just fungerandet, om livsprincipen som tvingar livet att vara. Så¨är det bara, är då ett bra svar.

  Så låt oss lära oss kunskapandets princip. Vad är kunskapande? Tankar som leder till nya tankar som leder till nya osv. Så fungerar det i en aldrig sinande ström av livstankar. Fungerandet låter livet ske. Fungerandet summerar tankarna och stramar upp stämskruven. Vimmelkantigheten tar lärdom av den så kallade kontrapunkten och lättar lite på trycket. Tonen blir ljusare.

  Om jag inte slutar nu snurrar jag in mig än mer i "verbaler", i alla fall i den här kanten. Kanske tvinnar jag upp lite av stumheten i andra kanten, vem vet?

  Du lotsas ut i ordlösheten Björn och kanske är viljan att vara, ordlös. Nåden lierar sig med den fria viljan. Det är en nåd att vara. Det är en nåd att leva. Det är en nåd att kunna leva. Fåordighet är inte min grej, det vet ni vid det här laget.

  Viljan att vara tvingar sig på oss. Men den ger oss inga färdiga svar. Det är i frågan som själva svaret läses ut. När vi frågar oss själv, hur får jag livet att gå runt? Då har vi också sagt att livet går runt. Varför ska vi leva i oro för framtiden då?

  Det är bäst att jag slutar innan trasselsudden blir lika omöjlig att trassla upp som en skål med nudlar. Viljan att vara verkar varken vi vill det eller ej. Så låt vår egen vilja ske. För låter vi inte vår egen vilja ske så måste någon annans vilja ske, eller hur. Egentligen är det så enkelt.

  Jennyli

  SvaraRadera
 4. Alexandra, viljan att vara uttrycker sig till min stora glädje ofta som musik, konst, litteratur, med mera, med mera. Viljan att vara vill vara, vill tala, vill låta, vill märkas, vill, vill, vill och vill. Varför skulle vi annars skriva så mycket här på våra bloggar. Viljan visar sig på lite olika sätt och det är en fröjd när saker och ting faller på plats därför att viljan uttryckt sig så att vinklingar möts och skapar vibration, samklang. Vackert är det när det sker. Vackert känns det i kroppen när det sker. Vila i det!

  Jennyli

  SvaraRadera